Laptopurile sunt atat de convenabile si fara probleme de utilizare, incat este usor sa uiti ca au nevoie de intretinere regulata. Una dintre cele mai frecvente cauze ale deteriorarii laptopului este supraincalzirea. Aflati cum puteti impiedica supraincalzirea laptopului, astfel încât să puteti creste viteza și să prelungiți viața acestuia.
Cauze de Supraincalzire
Laptopurile creeaza caldura in timpul functionarii normale. De aceea sunt proiectate cu ventilatoare interne care elimina aerul cald si trage aer rece. Cand laptopul se opreste sau sufera incetiniri grave, este posibil ca acesta sa fie supraincălzit.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale supraincalzirii este cand ventilatorul nu functionează normal. Acest lucru se poate datora prafului și murdăriei care blochează ventilatorul, impiedicându-l sa se roteasca in mod corespunzator. De asemenea, este posibil ca orificiile de ventilatie să fie blocate, impiedicand aerul sa intre in laptop.
Un alt lucru de luat în considerare este varsta bateriei laptopului, care se bazeaza pe litiu pentru a stoca energie electrică. Acest produs chimic se descompune natural in timp, indiferent cat de atent il folosiți. Cu cat bateria este mai veche, cu atat este mai putin eficienta, generand mai multa caldura.
De asemenea, utilizarea software-ului poate contribui la supraîncălzire. Prea multe aplicații și programe care rulează în fundal pot suprasolicita laptopul.
Ce trebuie sa faceti daca se supraincalzeste
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa verificati hardware-ul. Opriti laptopul si verificati gurile de aerisire si ventilatorul de orice murdarie sau alte cauze posibile de blocare. De asemenea, verificati daca ventilatorul insusi nu este afectat fizic, ceea ce poate incetini rotatia acestuia.
Uneori supraincalzirea este cauzata pur si simplu de obiceiurile proaste. Folosesti laptop-urile in pat sau pe covor? Folosesti perna ca stand? Suprafetele inegale sau moi adesea blocheaza orificiile de ventilatie , ducand la supraincalzire. Intodeauna laptopul trebuie plasat pe o suprafata tare si uniforma.
In afara de hardware, verificati si software-ul. Aveti o multime de aplicatii si programe care pornesc automat cand porniti laptopul? Daca da, atunci va fi necesar sa le eliminati.
Pastreaza-l rece
Pentru a preveni supraincalzirea laptopului, asigurati-va ca intodeauna exista un flux adecvat de aer pentru laptop. Mai bine, investiti intr-un pad de racire. Aceste pad-uri ridica laptopul si adauga mai multe ventilatoare pentru a facilita un flux mai bun de aer.
Limitati numarul de programe care se executa la pornirea laptopului. Modificati-va setarile cu „power save.” Inchideti laptopul ori de cate ori nu il utilizati.
Este usor sa iti iei un laptop pentru utilizare zilnica pentru ca sunt dispozitive cu o fiabilitate si mobilitate ridicata. Cu toate acestea, cu putina atentie suplimentara, dispozitivele voastre vor rezista mult mai mult.
Daca doriti sa prelungiti durata de viata a laptopului dvs., sunati astazi pe expertii nostri.